مقاله

چسب های ساختمانی

چسب های ساختمانی

انواع چسب های ساختمانی

یکی از پر کاربرد ترین ابزاری که در ساختمان سازی از آنها استفاده می شود، چسب ها هستند و جزء مهم ترین ارکان برای اتصال قطعات ساختمانی به یکدیگر محسوب می شوند. البته چسب هم مانند هر ابزار دیگری انواع مختلفی داشته و برای منظور خاص تهیه می شود که بسته به نوع کاری که قرار است انجام شود، باید از انواع مختلف آن استفاده نمود. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع چسب های ساختمانی آشنا کرده تا بتوانید خرید مناسب تری داشته باشید و نتیجه کار در نهایت به درستی انجام شود. برخی از چسب های ساختمانی عبارتند از: چسب سنگ ، چسب گرانیت ، چسب کاشی ،‌ چسب بتن و … .

چسب سنگ

چسب سنگ

چسب سنگ یک چسب دو جزئی بر پایه پلی استر می باشد که از آن برای نصب سنگ استفاده می شود. حتی از این ملات اپوکسی دو جزئی برای نصب قطعه های سنگین و بزرگ ساختمانی مانند قطعات پیش ساخته بتنی، قطعات بزرگ سرامیک ها و همچنین صفحه های بزرگ فولادی استفاده می شود.

چسب سنگ، یکی از چسب های ساختمانی مقاوم

از آنجایی که چسب سنگ دارای مقاومت مکانیکی بسیار زیادی می باشد، در محیط های خورنده بسیار پایدار است. برای مثال در حلال های نفتی، اسید ها، گازها، فاضلاب ها و روغن های حیوانی و گیاهی و … حالت خود را حفظ می کنند. نکته مهم این است که چسب سنگ در صورتی که خشک شود، می تواند در دماهای زیر صفر تا ۶۰+ درجه سانتی گراد مقاومت داشته باشند و تحمل خود را از دست ندهند.

کاربرد چسب سنگ

چسب سنگ را علاوه بر اینکه برای چسباندن سنگ مورد استفاده قرار می دهند، می توان برای نصب کاشی و سرامیک های ضد اسید، نصب آجر بر روی سطح شیب دار و همچنین راه پله ها، نصب قطعات سنگ بر روی سطوح غیر متعارف مانند فایبر گلاس و لوله ها، متصل نمودن فولاد به بتن و… استفاده نمود.

روش استفاده از چسب سنگ

چسب سنگ با رنگ خاکستری بوده و در سطل های دو جزئی که در مجموع ۷/۵ یا ۱۵ کیلوگرم است، بسته بندی شده و در صورتی که بخواهید مقدار کمی از چسب را مخلوط کنید، می توانید از ماله یا همزن دستی بهره بگیرید، اما برای اختلاط حجم زیادی از چسب سنگ باید از مخلوط کن های قابل حمل استفاده شود و بعد از استفاده از چسب سنگ باید سطوح را کاملا تمیز کنید. توجه داشته باشید که در مکان دور از تابش خورشید می توانید به مدت یک سال چسب سنگ را نگهداری کنید.

چسب آجر سفال

چسب-آجر

چسب آجر عضوی دیگر از خانواده چسب های ساختمانی است که برای چسبیدن آجر سفال استفاده می شود و با کمک این نوع چسب ها می توان قطعات آجر سفال که در یک سطح هستند، را به یکدیگر چسبانده و به شکل افزودنی در گچ می باشند.

ویژگی چسب های آجر سفال

در مقایسه با استحکام و مقاومت بالای چسب آجر سفال، قیمت و همچنین درصد مصرف آن بسیار پایین است. چسبندگی که چسب آجر سفال دارد به صورت دائمی و بدون نقص بوده و در برابر رطوبت از خود مقاومت نشان داده و این مزایا باعث می شود تا در زمان استفاده نیاز به اضافه کردن هیچ افزودنی نبوده و به تنهایی خواص کاربردی و منحصر به فردی دارند.

نحوه مصرف و نگهداری از چسب آجر سفال

این  نوع چسب ها به صورت پودری و خشک می باشند که باید به گچ اضافه شده و به خوبی مخلوط شوند. البته توجه داشته باشید که میزان اضافه کردن چسب به گچ مصرفی باید نیم تا یک نیم درصد وزن گچ باشد.

فراموش نکنید که بیشترین زمانی که می توانید چسب آجر سفال را در بسته بندی اولیه خود نگه دارید، سه سال می باشد و باید این چسب را دور از تابش مستقیم آفتاب و یخبندان قرار داده و توصیه ما این است که چسب آجر سفال را در معرض رطوبت قرار ندهید. به صورت معمول چسب آجر سفال در کیسه های ۲۵ کیلوگرمی تهیه و در بازار عرضه می شود. توجه داشته باشید که چسب مخصوص آجر سفال به هیچ عنوان قابل اشتعال نبوده و ماده ای خنثی و بی خطر محسوب می شود. اما با این وجود توصیه می کنیم که در زمان استفاده از آن دست خود را به دهان یا چشم نزنید.

چسب بتونه

چسب های بتونه یک دیگر از اعضای خانواده چسب های ساختمانی است که بر پایه اپوکسی ساخته شده اند، برای نصب، ترمیم و همچنین چسباندن کریستال چوب پنبه، چوب، فلز، سرامیک، آجر، گچ، آیینه و هر چیزی شبیه به آنها  و به صورت کلی برای کارهای تعمیری و نصبی بسیار مناسب هستند.

ویژگی های چسب بتونه

مهم ترین مزیت چسب بتونه این است که کمتر از ۵ دقیقه سفت می شوند و جالب این است که قابلیت رنگ شدن، سوراخ شدن و پولیش کاری را هم دارند و می توان برای درزگیری هم از آنها استفاده نمود. این چسب ها در برابر حلال ها مقاوم و دوز آنها قابل تنظیم می باشد و می توان در کارهای مکانیکی از چسب بتونه بهره گرفت و تا یک سال ماندگاری خود را حفظ می کنند. توجه داشته باشید که این نوع چسب ها از لحاظ مکانیکی و شیمیایی مقاومت بسیار بالایی داشته و برای لیسه کشی در مکان های مختلف کارایی دارند.

نحوه استفاده از چسب بتونه

در زمان استفاده از چسب بتونه باید سطح کار کاملا خشک، تمیز و بدون گرد و غبار و همچنین چربی باشد. برای انجام این کار ابتدا مقداری از چسب را برداشته و آن را کاملا” ورز دهید تا رنگ آبی چسب به سفید تبدیل و گرم شده و بعد از ورز دادن باید چسب روی سطح مورد نظر مالیده شود. می توان از قطعات تعمیر شده بعد از پایان ۵ دقیقه استفاده نمود.

چسب پلی استایرن

از چسب پلی استایرن برای چسباندن ورق های پلی استایرن استفاده می شود و جزء ملات های خشک بوده که برای سطح های افقی و عمودی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان عایق حرارتی کاربرد دارند.

مزایای چسب پلی استایرن

چسب پلی استایرن به صورت پودر طوسی رنگ می باشد و نسبت مخلوط کردن آن با آب باید برابر با ۲۵ درصد وزنی آن باشد. از آنجایی که دانسیته این چسب ۸/۱ گرم بر سانتی متر می باشد، برای هر متر مربع با ضخامت ۳ میلی متر، نیاز به ۶ کیلو گرم چسب داشته و چون چسبندگی این چسب بسیار بالاست، به هیچ عنوان قابل جداکردن از سطح ورق پلی استایرن نمی باشد.

چسب مخصوص پارکت

حال وقت معرفی عضو دیگر از خانواده چسب های ساختمانی است. از چسب پارکت برای چسباندن پارکت استفاده می شود حتی می توان با این نوع چسب قطعات تزئینی که از مواد چوبی ساخته شده اند را بر روی سطوح بتنی، سیمانی و گچی چسباند.

نحوه و میزان استفاده از چسب پارکت

برای استفاده از چسب پارکت می توانید از شانه استفاده کرده و چسب را روی سطوح بکشید و بعد گذشت ۱۰ دقیقه می توان قطعه های پارکت را روی آن نصب نمود. توجه داشته باشید که با هر یک کیلو گرم از چسب پارکت می توان ۲ تا ۳ متر مربع پارکت را روی یک سطح نصب نمود.

راهکارهای نگهداری از چسب پارکت

رنگ چسب پارکت قهوه ای و سفید بوده و به شکل خمیری می باشد و می توان آن را در دمای ۵+درجه سانتی گراد به بالا استفاده کرد، اما برای نگهداری از آن علاوه بر جای خنک باید در بسته و محفوظ از هوا باشد. در این شرایط می توان چسب پارکت را به مدت ۶ ماه نگهداری نمود.

در زمان استفاده از چسب پارکت مراقب باشید که با دست، دهان و چشم تماس نداشته باشد و اگر به صورت احتمالی با پوست تماس پیدا کرد، باید با آب فراوان شستشو شود.

چسب بلوک سیمانی

این دسته از چسب های ساختمانی از ترکیب مصالح سنگی، سیمان و مواد پلیمری اصلاح شده یک ملات بسیار قوی ایجاد می شود. و برای چسباندن بلوک های سیمانی از آن استفاده می کنند. از آنجایی که چسب بلوک سیمانی دارای صرفه اقتصادی بوده و از لحاظ چسبندگی خواص بالایی دارد، از آن در صنعت ساختمان به وفور استفاده می شود.

کاربرد چسب بلوک سیمانی مخصوص ساختمان

با چسب بلوک سیمانی می توان بلوک های سبک، قطعات پیش ساخته ، کاشی و سرامیک های معمولی را بر روی نماهای مختلف سیمانی و گچی چسباند و حتی یک راه مناسب و آسان برای نصب کاشی و موزائیک به کف استفاده از چسب بلوک سیمانی می باشد. در صورتی که آسیب جدی و عمیقی در بتن ایجاد شود، می توان برای ترمیم آن ها چسب بلوک سیمانی استفاده نمود.

با کمک چسب بلوک سیمانی می توان انواع آب راه ها، شیب های پشت بام، زیر سازی های کف را انجام داد و چون این چسب در شرایط محیطی سخت بر روی انواع نما قابل اجرا می باشد، جایگزین مناسبی برای اندود ملات ماسه سیمان محسوب می شود.

چسب بتن معمولی

از چسب بتن که دسته‌ای دیگر از چسب های ساختمانی به شمار می‌رود، در زمان بتن ریزی استخر ها و آب نماها استفاده شده و به ملات بتن اضافه می شود. چسب بتن معمولی قابل استفاده در آسیب دیدگی های سطحی می باشد و به این خاطر به ملات بتن اضافه می شود که چسبندگی بتن را افزایش دهند و در نماسازی و همچنین سطح های اکسپوز قابل اجرا می باشند.

میزان استفاده از چسب بتن معمولی با توجه به عیار سیمان بتن مشخص شده و می توان بین ۵ تا ۲۰ درصد وزن سیمان قابل مصرف، از چسب بتن معمولی استفاده نمود.

مزیت های چسب بتن معمولی

از چسب بتن معمولی برای اینکه مقاومت فشاری بتن را افزایش دهند و استحکام بتن را بالا ببرند، استفاده می کنند. جالب این است که با کمک چسب بتن معمولی می توان از خاکه شدن و همچنین ترک برداشتن بتن جلوگیری کرده و نفوذ ناپذیری بتن را کاهش داد.

چسب کاشی الیاف دار

برای چسباندن کاشی و سرامیک بر روی دیوار و کف از چسب کاشی الیاف دار استفاده می کنند، زیرا این نوع چسب دارای چسبندگی فوق العاده ای است که برای نصب کاشی و سرامیک بسیار کاربرد دارد.

کاربردهای چسب الیاف دار

در صورتی که بخواهید روی سطح بتن، پانل های گچی، چوبی و همچنین ایرانیت و یونولیت کاشی و سرامیک های مختلفی را نصب کنید، می توانید از چسب کاشی الیاف دار بهره بگیرید. این نوع چسب خمیر مانند بوده و خیلی سریع خشک می شود و چون مقاومت خمشی بسیار بالایی دارد، در زمان لرزش های ساختمان، از ترک خوردن، لق شدن و حتی کنده شدن کاشی ها جلوگیری می کند.

ویژگی های منحصر به فرد چسب کاشی الیاف دار

به دلیل اینکه خشک شدن این نوع چسب بسیار بالا می باشد، کار نصب کاشی و سرامیک با سرعت بیشتری انجام می شود. و چون چسبندگی چسب الیاف دار بالا بوده و در آن الیاف وجود دارد، در زمان لرزش های احتمالی ساختمان، کاشی ها هرگز ترک نخورده و از دیوار جدا نمی شوند. خاصیت کشسانی چسب الیاف دار کاشی در زمان زلزله بسیار کاربردی بوده و در برابر نفود رطوبت و نم مقاومت بالایی از خود نشان می دهد.

نحوه استفاده از چسب کاشی الیاف دار

قبل از استفاده از چسب کاشی باید دقت داشته باشید که سطح زیر کار کاملا” تراز، صاف ، تمیز، محکم و عاری از هر گونه رنگ، آهک، چربی و یا گرد و غبار باشد. بعد از آن با کمک یک ماله دندانه دار چسب کاشی الیاف دار را روی سطح کشیده و در فاصله زمانی ۵ تا ۱۵ دقیقه کاشی یا سرامیک را روی سطح افقی یا عمودی بچسبانید. ۲۴ تا ۳۶ ساعت بعد از پایان نصب باید بندکشی کاشی یا سرامیک ها انجام شود. البته این زمان باتوجه به وضعیت دما می باشد و بعد از گذشت ۷۲ ساعت می توان از سطح استفاده نمود. نکته مهم این است که اگر برای چسباندن سنگ نما یا قرنیز از چسب کاشی الیاف دار استفاده می کنید، حتما پشت سنگ، شیار دار شود. مقدار چسب مورد نیاز برای هر متر مربع از یک سطح، در حدود یک تا یک و نیم کیلو گرم می باشد.

چسب گرانیت یکی دیگر از چسب های ساختمانی

در صنعت ساختمان سازی از چسب های مخصوصی برای چسباندن سنگ گرانیت و سنگ مرمر استفاده می شود که به صورت پودری بوده که با نام چسب پودری گرانیت معروف هستند، این نوع چسب به شکل تک جزئی بر پایه سیمان است که از دانه های پر کننده پودری و همچنین افزودنی های شیمیایی تشکیل شده اند که باعث می شود کارایی این نوع چسب افزایش یابد.

موارد استفاده از چسب پودری گرانیت و سنگ مرمر

چسب پودری مخصوص چسباندن سرامیک، سنگ مرمر در داخل ساختمان ها می باشد و حتی می توان برای نصب کاشی به دیوار ها و کف هم از این نوع چسب استفاده نمود. در صورتی که بخواهید روی سطح کاشی شده، سرامیک نصب کنید، می توانید از چسب پودری گرانیت بهره بگیرید و حتی برای سطوح اپوکسی دو جزئی و گچی هم از این نوع چسب استفاده می کنند.

نحوه کار با چسب پودری گرانیت

برای استفاده از این نوع از چسب های ساختمانی ابتدا باید سطح زیر کار را از مواد زائدی که مانع از چسبندگی چسب می شود، تمیز کرده و سپس پودر چسب را کم کم در آب ریخته و بهم زده تا در نهایت یک مخلوط یکنواخت و صافی ایجاد شود و بعد از گذشت ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کردن، دوباره چسب را بهم بزنید و با کمک یک شانه چسب آماده مصرف را روی سطح به صورت کامل پخش کنید. توجه داشته باشید که چسب پودری گرانیت آماده شده، بعد از گذشت ۶ ساعت سفت و غیر قابل استفاده می شود، از این رو باید کار را کمتر از ۶ ساعت به پایان برسانید.

مشخصات فنی چسب پودری گرانیت

پودراین چسب طوسی رنگ است و باید در دمای ۵ تا ۳۵ درجه سانتی گراد از این چسب استفاده نمود و ازآنجایی که بسته بندی کیسه های پودر چسب گرانیت به صورت ۲۵ کیلوگرمی می باشد، برای هر ۲۵ کیلوگرم پودر چسب ۵/۵ تا ۶ لیتر آب نیاز است و باید در هنگام استفاده این نسبت را رعایت کنید تا ملات ایجاد شده نه خیلی سفت و نه شل باشد.

برای کاشی کاری و همچنین بندکشی دیوار، نیاز به ۸ ساعت و برای کف باید یک روز کامل زمان گذاشت. قابل توجه است که قدرت انعطاف پذیر بودن این نوع چسب ۵/۰ میلی متر و قدرت پیوستگی آن در حدود ۱/۱ نیوتن بر میلیمتر مربع می باشد و بعد از اینکه ملات چسب بر روی سطح گسترده شد، عمر مفید آن تنها ۲۰ دقیقه می باشد.

چسب بتن مخصوص عایق استخر

برای آب بندی استخرها و همچنین منابع آبی باید از چسب مخصوصی استفاده نمود که البته روش آب بندی استخر های نوساز با استخر های قدیمی متفاوت بوده و باید از چسب های مخصوص استفاده نمود.

آب بندی استخر نوساز

در صورتی که می خواهید استخر نوسازی را آب بندی کنید، ابتدا باید دیوار های استخر را با استفاده از ملات تهیه شده از سیمان و ماسه به شکل شمشه کش سیمانکاری کرده و بعد از آن باید نرمه آب بندی مخصوصی که از مخلوط آب با پودر سنگ و سیمان سفید ساخته شده است را با استفاده از ماله پلاستیکی  بر روی سطح کشیده شود بعد از پایان این مرحله باید یک روز زمان داده شود تا عملیات انجام شده کاملا” خشک شود.

فراموش نکنید که برای اطمینان از روش آب بندی انجام شده، باید یک مخلوط آبکی از چسب بتن عایق استخر را با کمک قلم مو به صورت نقاشی کردن بر روی سطح نرمه کاری شده بکشید. بهتر است این کار یک بار به صورت افقی و یک بار به صورت عمودی انجام شود تا از نتیجه کار اطمینان حاصل نمود.

کف استخر را هم باید آب بندی کرده و برای انجام این کار باید محلولی از آب و چسب بتن عایق استخر تهیه کرده و با کمک طی پلاستیکی روی سطح چرخانده و در آخر مواد اضافی را جمع نمود. نکته مهم این است که نیم لیتر از چسب بتن عایق استخر برای یک متر مربع کافی است و بیشتر از آن نیاز نمی باشد.

آب بندی استخر قدیمی

برای آب بندی کردن استخر های قدیمی ساخت، باید مخلوطی رقیق از آب و چسب بتن عایق استخر را تهیه کرده و با استفاده از قلمو به شکل نقاشی با رنگ، تمام سطوح را یک دور به جهت افقی و یک بار به جهت عمودی بمالید تا کار عایق به پایان برسد.

چسب مخصوص فوم پلی استایرن

قطعات فشرده پلی استایرن به عنوان عایق حرارتی در نماهای داخلی و خارجی کاربرد داشته و برای چسباندن این قطعات از چسب مخصوصی با نام چسب فوم پلی استایرن استفاده می شود. در اصل این چسب بر پایه سیمان تشکیل شده و دارای مواد شیمیایی مخصوص برای بالابردن میزان چسبندگی و کارایی بیشتر می باشد.

کاربرد و مزیت چسب فوم پلی استایرن

معمولا” از چسب فوم پلی استایرن بر روی سطوح مختلفی مانند آجر، بتن، گچ، بلوک های سبک و حتی مواد مصنوعی استفاده می شود و دلیل به کار گیری این چسب علاوه بر چسبندگی فوق العاده زیاد، آماده به مصرف بودن آن هم می باشد و چون این نوع چسب تنها با افزودن آب قابل مصرف می شوند، به راحتی قابل استفاده می باشند. مهم تر اینکه در چسب های فوم پلی استایرن هیچ گونه حلال های آلی وجود ندارد و به همین خاطر محیط زیست را آلوده نمی کنند.

بهره گیری از چسب فوم پلی استایرین باعث می شود تا بار ساختمان کاهش یافته و چون هیچ واکنش شیمیایی با عایق ایجاد نمی کنند، غیر قابل اشتعال هستند و هیچ ضایعات ندارند.

راهکار استفاده از چسب فوم پلی استایرن

ابتدا مقداری آب را در داخل یک ظرف مناسب که حاوی چسب فوم پلی استایرن است، ریخته و به آرامی پودر چسب را اضافه کرده و با کمک دست همراه با دستکش یا میکسر با دور پایین شروع به هم زدن می کنید تا در نهایت خمیر یک دست و مناسبی به دست آید. توجه داشته باشید که میزان آب باید در حدود ۳۰ درصد از وزن پودر باشد و بعد از گذشت چند دقیقه که چسب فوم پلی استایرن قوام آمد، دوباره به هم زده و اگر نیاز به آب دارد، می توانید مجدد آب اضافه کرده تا به غلطت مورد نیاز برسد. بعد از تهیه خمیر آن را دور تا دور قطعه عایق زده و چند قطعه چسب فوم پلی استایرن در وسط آن قرار دهید و در نهایت قطعه را در جای خود گذاشته و با استفاده از کمی فشار آن را به زیر کار چسبانده و در آجر عملیات تراز بندی را انجام دهید.

یادتان نرود که چسب فوم پلی استایرن به شکل خیلی قوی به عایق چسبیده و این میزان چسبندگی به قدری است که اگر مقدار فشار ایجاد شده زیاد باشد، امکان شکستن قطعه عایق وجود دارد، از این رو باید اعمال فشار بر روی قطعه را با دقت انجام داد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


7 + هفت =